Oplevelser i centrum


I centrum fornemmer man en helt speciel atmosfære
. Storbyens summen blandt de historiske bygninger giver Cardiff en unik identitet. Tilbage i tiden kæmpedes drabelige kampe foran middelalderborgen Cardiff Castle. I dag, hundredevis af år senere, men få meter derfra, udkæmpes næsten lige så drabelige kampe på byens mastodontiske rugbyarena, Millenium Stadium.

Bag disse to giganter løber floden Taff målrettet mod endestationen Cardiff Bay. Mens det er ølhanerne der løber på de mange hyggelige pubber, langs de brede butiksflankerede gågader. Det mangfoldige udvalg af hoteller og de kantede kontorkomplekser understreger storbystatussen. Men Cardiffs hjerte har en mindre bys charme og karaktér.

(Klik på adresserne for at se placeringen på Google Maps)

Cardiff Castle
Træd indenfor murene til over 2000 års historie i denne velbevarede middelalderborg. Modsat de mange andre borge rundt om i Wales ligger dette pragteksemplar placeret midt i storbyen - lige for enden af shoppinggaden Queen Street.
Den enorme fæstning kan derfor nemt nydes udefra, mens man mod betaling kan få guidede ture indenfor i de kunstnerisk dekorerede gemakker.

Waliserne benytter den store festsal til blandt andet overdådige bryllupper, og om sommeren samles folk til koncerter på den store åbne plads bag de historiske mure. Borgen byder desuden på både museum, café og souvenirshop.

Adresse: Castle Street
Åbningstider: Hele året (min. 9-17)
Priser: Voksne fra £12 og børn fra £9 (familiebilletter fra £33)
Se mere her: www.cardiffcastle.com


The Animal Wall
Femten forstenede dyr slænger sig over den finurlige 'Animal Wall' ved siden af Cardiff Castle. En mur der skærmer indgangen til den idylliske Bute Park. Byen har ikke som de fleste andre hovedstæder en zoologisk have, men helt uden dyr er byen altså ikke.
Muren blev designet af arkitekten Willam Burges helt tilbage i 1866, men blev først opført 24 år senere, efter designerens død. Den var oprindeligt placeret lige foran Cardiff Castle og havde ni dyr malet i naturtro farver og med glasøjne: Hyænen, ulven, aberne, sælen, bjørnen, lossen, en hunløve og to hanløver.

I takt med at trafikken på den travle Castle Street udviklede sig, blev man i 1922 nødsaget til at rykke muren 50 meter. Den var senere hen i fare for helt at blive revet ned, men de planer blev droppet. I stedet blev der i 1931 tilføjet seks nye dyr: Pelikanen, myreslugeren, vaskebjørnene, leoparden, bæveren og gribben.

Med tiden forsvandt farverne, men alle dyrene blev restaureret så sent som i 2010. De ni originale dyr fik nye glasøjne og myreslugeren fik en ny næse efter at den forsvandt sidst i 90'erne. Muren er et underholdende indslag for lokale børn og turister, og specielt hunløven (billedet) er populær. 

Adressse: Castle Street (Cardiff Castle)
Priser: Gratis

National Museum Cardiff
Tag på opdagelsesrejse på det walisiske nationalmuseum. Lær alt om Wales' udvikling fra jordens oprindelse og op til i dag. Fordyb dig i en af europas fineste samlinger af impressionistisk kunst. Eller tag børnene med på dinosaur-jagt blandt de flotte modeller.

Her finder du en alsidig blanding af naturhistorie, arkæologi, geologi og kunst - og så er det ganske gratis!

Museet er nabo til byens smukke rådhus samt universitetskomplekset. Centralt beliggende og med indgang fra Cathays Park. I foyeen findes en lille café samt en souvenirbutik.

Adressse: Cathays Park
Åbningstider: Tir-Søn, 10-17.
Priser: Gratis
Se mere her: www.museumwales.ac.uk

Millennium Stadium Tour
Velkommen indenfor i dragens hule - Millennium Stadium. Den allerede legendariske hjemmebane for det walisiske rugbylandshold med plads til 74.500 tilskuere. Et sports-mekka hvor danske Mikkel Kessler og Nicki Pedersen har spillet store roller, men også scene for nogle af verdens største musikalske navne.

På denne Stadium Tour kommer du bag kulisserne. Fra det walisiske omklædningsrum og presseområdet, gennem spillertunnelen, og op til de royale sæder samt VIP-logerne under den unikke tagkonstruktion. Et tag der kan lukkes og som dermed danner en af verdens største indendørs arenaer.

Undervejs fortæller den kyndige guide (på engelsk) en masse spændende ting om de fornemme faciliteter, samt sjove historier om de mange events der har fundet sted her. Yderst interessant og imponerende om du er til rugby eller ej.

Turene bookes og starter fra The Cardiff Arms souvenirshop som findes nær hovedindgangen i Westgate Street.

Adressse: Millennium Stadium, Westgate Street
Åbningstider: Man-Lør 10-17, Søn 10-16. Undtagelser ved events.
Priser: Voksne £12.50 og børn £9 (5-16 år). Familiebillet £32.
Se mere her: www.millenniumstadium.com/tours


The Cardiff Story
Hop en tur i tidsmaskinen og se hvordan Cardiff centrum så ud i gamle dage. Eller find de historiske bygninger på den store 3D model over havneområdet.

The Cardiff Story er et gratis bymuseum i to etager der fortæller byens historie på en underholdende og interaktiv måde. Et 'must visit' hvis du gerne vil vide mere om hovedstadens udvikling fra mindre markedsby, til travl havneby, og videre til i dag.

Museet blev skabt af byrådet i 2011 og udvikles løbende med hjælp fra byens borgere. Det ligger i forbindelse med den officielle turistinformation i Hayes-området i centrum.

Adressse: The Old Library, Trinity Street, The Hayes
Åbningstider: Man-Lør 10-16, Søn lukket.
Priser: Gratis
Se mere her: www.cardiffstory.com

Alliance skulpturen
25 meter tårner den sig op midt i det livlige Hayes-område. Den futuristiske skulptur Alliance der skal symbolisere en sammensmeltning mellem fortiden og nutiden. Ret symbolsk for dette område hvor de gamle victorianske arkader er blevet nabo til det moderne hovedbibliotek samt St. Davids 2 shoppingcentret. Og det er sidstnævnte der har betalt for skulpturen til 1,5 millioner pund.

En kæmpe 'pil' i rustfrit stål der ser ud til at hvile på en gigantisk hulahopring. Designet af den franske kunstner Jean-Benard Métais.

Ringen er støbt ned i fortorvet og hæves og sænkes mekanisk med tidevandet. Desuden er den fyldt med en væske der er selvlysende om natten. Pilen projekterer lysende bogstaver ned på fortorvet om natten, mens metalbogstaver er spredt i fliserne omkring.

En spændende by-skulptur der med dens placering gør den til et oplagt foto-objekt.

Adressse: The Hayes (Foran Cardiff Library)
Priser: Gratis

City Sightseeing Bus
Spring på den røde sightseeing bus og kom en tur forbi attraktioner som Millenium Stadium, Cardiff Castle, National Museet og Millenium Centre. En god måde at få overblik over byens sammenhæng på - især hvis du kun er her få dage.

Køb billet og få 24-timers adgang til at stige på og af som det passer dig. Bussens rute på omkring 50 minutter er kommenteret på engelsk, og går i en ring mellem centrum og Cardiff Bay.

Bussen kører hele året rundt fra klokken ti om formiddagen, og så hver halve og hele time fra hvert stop. Du kan booke billetterne online, hvor du også kan se hvor du finder dit nærmeste stop.

Åbningstider: Hele året rundt fra kl. 10.
Priser: Voksne £15 og børn £9, Familiebillet £40
Se mere her: www.city-sightseeing.com