Oplevelser i udkanten


Det er ikke kun centrum og Cardiff Bay der byder på attraktioner og spændende oplevelser.
Tager man bussen lidt længere ud finder man idylliske forstæder, walisisk historie og gratis fornøjelser for hele familien.

(Klik på adresser og stedbetegnelser for at se placeringen på Google Maps)

Llandaff & katedralen
Katedralen rækker sit gråbrune spir mod den blå himmel, mens de gule påskeliljer på de grønne plæner skinner om kap med solens stråler. På en lun forårsdag findes det ikke meget mere idyllisk, end området omkring den smukke katedral i forstaden Llandaff. Romantikken er i højsædet her, og det er ikke svært at forstå at Llandaff Cathedral står højt på ønskelisten hos kommende brude og gomme.

Der er gratis adgang indenfor, hvor der dog modtages frivillige donationer til vedligeholdelse. Og historien viser at der har været god brug for støtte. Bygningen er flere gange blevet delvist destrueret, for derefter at blive genopbygget og restaureret igen. Ikke mindst efter 2. Verdenskrig hvor Llandaff Cathedral var den næstmest beskadigede katedral i hele Storbritannien efter de tyske luftangreb.

Forstaden Llandaff blev officielt en del af Cardiff i 1922, og er ofte beskrevet som 'en gammel by i en moderne by'. Llandaff med godt 9.000 indbyggere er historisk set forbundet med religion, og er i dag stadig hjemsted for Ærkebiskoppen af Wales. Her finder man også resterne af det tidligere Bishop's Palace, hvor kun portbygningen står tilbage. Træd indenfor, nyd stilheden og en pause i solen.

På den lille hovedgade High Street, er forretningen Garland's et kig værd, med dens hyggelige café bagerst. For enden af gaden ligger gastropubben Malsters, hvor du kan nyde frokosten eller en kold walisisk cider på terrassen.

Kommer du til Llandaff ved aftenstid og er du til et godt gys, kan du komme på 'The Llandaff Ghost Walk'. En guided tur med spøgelseshistorier, som for nylig er rangeret i top-5 over Ghost Walks i Storbritannien.

Sådan kommer du til Llandaff:
Har du ikke noget imod en lang gåtur, kan du gå til Llandaff fra Cardiff Castle i centrum på godt 45 minutter. Kryds floden Taff og gå til højre op ad Cathedral Road til du kommer til det store parkområde Llandaff Fields. Kryds (via stien) lige igennem parken og op til hovedvejen Western Avenue ved Cardiff Metropolitan University. Her fører en smal sti dig lige op til katedralen. En smuk rute hvis vejret er godt.

Foretrækker du offentlig transport, kan du tage busserne 24/25 eller 62/63 til Llandaff. Begge holder ved stoppestederne ud for Millenium Stadium's hovedindgang på Westgate Street i centrum.

Se mere her:
Llandaff Cathedral
The Llandaff Ghost Walk
Cardiff Bus

St. Fagans - Nationalhistorisk museum
Den perfekte udflugt for familien og én af de bedste gratis-oplevelser på disse kanter - en tur til det nationalhistoriske museum ved St. Fagans. Hvis vejret arter sig, kan man nemt få det meste af en dag til at gå i disse naturskønne og historiske omgivelser. St. Fagans er et af Europas bedste open-air museer og Wales' mest populære attraktion der omhandler kulturarv. Et museum som vi danskere kender det fra Hjerl Hede eller Den Fynske Landsby. I denne walisiske udgave strækker man sig dog over en længere tidsperiode og helt op til i dag.

St. Fagans National History Museum åbnede oprindeligt under navnet Welsh Folk Museum i 1948. De over 40 originale bygninger fra forskellige historiske perioder er hentet hertil fra hele Wales og genopbygget til oprindelig stand. Og de ligger nu fordelt rundt i den store park tilhørende St. Fagans Castle.

Her findes en gammel arena brugt til hanekampe, et savværk, en vandmmølle, en landsbyskole, en kirke og ikke mindst den charmerende gamle købmandsforretning. Her fylder de gamle rustikke emballager stadig hylderne bag købmandsdisken, mens første salen byder på kaffe og te i den lille café.

Udover de mange bygninger er der også bondegårdsdyr og aktiviteter som håndarbejde og fåreklipning. I museets hovedbynging er der gallerier, en spændende souvenirbutik samt et cafeteria hvor man kan stille sulten med walisiske specialiteter.

Sådan kommer du til St. Fagans:
Det nemmeste er at tage busserne 32, 32A eller 320 fra Cardiff Central Bus Station. Turen tager 20-25 minutter og de fleste busser holder lige ved hovedindgangen til museet. Herfra finder man også nemt en bus tilbage til Cardiff.

Adresse: St. Fagans, Cardiff, CF5 6XB
Åbningstider: Hver dag 10-17 (inkl. helligdage)
Priser: Der er gratis adgang for alle
Se mere her: www.museumwales.ac.uk

Penarth & Penarth Pier
Penarth er byen på toppen af klipperne, der kan ses som en smuk silhouette fra Cardiff Bay. En mondæn og velhavende by, som høre under Cardiffs urbane område. Specielt tilbage i tiden en yndet feriedestination for den ældre målgruppe, men byen og især esplanaden langs havet er stadig klart et besøg værd.

Før i tiden gik færgen fra Cardiff til Penarth, men i dag udgør slusesystemet, Cardiff Bay Barrage, samme rute. Dette gør det nemt at komme hertil selv til fods. Kommer man ad den vej nede fra Penarth Marina, er det oplagt at lægge vejen forbi St. Augustines kirken på toppen af højen.

Fra bænkene på siden af kirken får man en pragtfuld panorama-udsigt ind over hele Cardiff og det bagvedliggende terræn. Og i Alexandra Park kan I puste ud efter opstigningen gennem de stejle gader. Livet og cafeerne i centrum finder man primært omkring Windsor Road og Penarth Clock som står i den lille rundkørsel. Tag også et kig indenfor i Windsor Arcade.

Hovedattraktion i Penarth er dog esplanaden langs havet og i særdeleshed den romantiske, viktorianske 'forlystelses-mole', Penarth Pier. Den 200 meter lange mole blev åbnet i 1895, som anlægssted for færgerne når de ankom fra Cardiff. Oprindeligt opført med en teater-bygning på spidsen, som dog gik til ved en brand i 1931, og aldrig blev genopbygget. Selve molen er restaureret adskillige gange, da dampskibe flere gange er kommet for tæt på.

Fra efteråret 2012 gemmengik pavillionen, som lægger som en hovedindgang til molen, yderligere en gennemgribende renovering. Penarth Pier skal gøres til en stor turistattraktion, og indeholder nu en mindre biograf, et observatorie samt udstillingslokaler og café.

Penarth Pier skal ses. Herfra kan du nyde udsigten udover havet og ind mod spidsen af Penarth-klipperne. I øvrigt er højdeforskellen på tidevandet her den næststørste registrerede i verden.

Sådan kommer du til Penarth:
Som nævnt kan Penarth nåes til fods fra Cardiff Bay. Det kan dog anbefales at tage en af tur-bådene til Cardiff Bay Barrage (se under Cardiff Bay sektionen) så i har friske ben til opstigningen gennem de stejle gader. Medbring et kort over Penarth (fås på turistkontoret) eller brug mobilen.

I kan også tage bussen eller toget til Penarth fra Cardiff centrum. Busruten 92/93/94 går til Penarth fra St. Mary Street og Wood Street, mens toget kører fra Cardiff Central Station - en tur på godt et kvarter.

Se mere her:
Penarth Pier Pavillion
Cardiff Bus
National Rail