Oplevelser ved Cardiff Bay

Forvandlingen er kolossal på den stemningsfyldte havnefront ved Cardiff Bay. En havn der engang var en af verdens travleste, med udskibning af kul fra de walisiske miner. Og en havn som blev forladt og lå øde hen, da den hektiske aktivitet med årene døde ud.

Men et storstilet renoveringsprojekt i millardklassen blev søsat op igennem halvfemserne, og i dag er havneområdet igen byens stolthed. Spektakulær arkitektur, restauranter, barer og caféer er linet op stribe langs den indre bugt, der udgør Cardiffs helt egen riviera på en varm sommerdag.

(Klik på adresserne for at se placeringen på Google Maps)

Wales Millennium Centre
Det funklende kobberfarvede tag er det første syn der møder dig ved ankomsten til Cardiff Bay. 'Bæltedyret' kaldes Wales Millennium Centre af de lokale - grundet den bombastiske bygnings unikke design.

En arkitektonisk perle der huser den walisiske national opera, BBC's walisiske national orkester, samt teater, musicals, ballet og dans i verdensklasse. En kultur-bombe og én af de vigtigste frø i opblomstringen ved Cardiff Bay.

Selv uden at løse billet til en af de mange shows, er bygningen en attraktion i sig selv og gennemtænkt til mindste detalje. Designet af den walisiske arkitekt Jonathan Adams og opført udelukkende med materialer fra Wales. Jern, træ glas og intet mindre end 1350 tons multifarvet skifer, hentet fra forskellige egne af landet. Fronten af bygningen er prydet af en inskription på både walisisk og engelsk. Skriften lyser op når mørket sænker sig over havnen: "I disse sten synger horisonter".

Det er gratis at træde indenfor i den flotte foyer. Her finder du Cardiff Bays turistinformation, hvor der vises film om havneområdets enorme udvikling. Du kan shoppe walisiske specialiteter og nyde en kop kaffe. Er du heldig kan du også fange en af de gratis koncerter eller udstillinger som løbende præsenteres i foyeen.
Eller køb billet til én af de mange backstage-ture, hvor du helt bogstaveligt talt kommer bag kulisserne.

Adressse: Cardiff Bay, Roald Dahl Plass
Åbningstider: Almindeligt åben 10-18 (længere ved shows)
Priser: Gratis entre (foyeen)
Se mere her: www.wmc.org.uk


The Pierhead Building
London har Big Ben - Cardiff har 'Baby Big Ben'. Uret i tårnet troner majestætisk over den indre del af Cardiff Bay, fra toppen af den umiskendelige røde Pierhead Building. Oprindeligt hovedkvarter for Cardiff Railway Company, senere administrerende havnekontor, og i dag et historisk museum samt en del af den walisiske nationalforsamling.

Det oprindelige urværk fra 1897 blev senere hen udskiftet og solgt på auktion til en amerikansk samler. Det vendte dog siden hjem til Cardiff, og har siden 2011 været udstillet i et stort glasmontre på St. Mary Street.

Indenfor de røde mure kan borgerne give deres mening til kende i forskellige meningsmålings-stationer, hvorefter resultaterne sendes direkte til politikerne inde i nabobygningen - The Senedd.

Pierhead-bygningen byder udover historisk musem på forskellige udstillinger og galleier som er gratis at besøge.

Adressse: Cardiff Bay, Roald Dahl Plass
Åbningstider: Mandag - Lørdag 10.30-16.30
Priser: Gratis entre
Se mere her: www.pierhead.org


The Senedd / National Assembly for Wales
Den politiske trone i Wales, nationalforsamlingen, flyttede ind The Senedd i 2006. Det er her de walisiske love nedskrives, selvom man er underlagt parlamentet i London. Bygningen er et arkitektonisk mesterværk - i både design og funktion. Alt er gennemtænkt og energibesparende. Et 'must see' hvis du er bare det mindste interesseret i arkitektur.

Undersiden af den spektakulære tagkonstruktion er udført i bæredygtigt træ, som skal symboliserer havets bølger. Oversiden er praktisk designet til at opsamle regnvand som benyttes inde i bygningen.

De enorme glaspartier symboliserer gennemskuelighed og åbenhed i walisisk politik. De er samtidig udstyret med store persienner der automatisk regulerer temperaturen indenfor.

Den store 'tragt' beklædt med træ i bygningens kærne, sender via glas og aluminium dagslys ned til det politiske hovedkammer. Det er her de mange møder og debatter finder sted. Møder som man iøvrigt er velkommen til at overvære (kan bookes via hjemmesiden).

Som besøgende må du igennem et sikkerhedscheck som i en lufthavn, men det er gratis og er det hele værd. Personalet er utroligt imødekommende, svarer gerne på spørgsmål og tilbyder en informativ guidet tur. Tag en pause i de danske designermøbler og nyd en kop kaffe med udsigt over bugten.

Adressse: Cardiff Bay
Åbningstider: Mandag - Fredag 9.30-16.30 / weekender + helligdage 10.30-16.30
Priser: Gratis entre
Se mere her: www.assemblywales.org

World of Boats
En verden af både for enhver med en lille sømand i maven. En permanent udstilling med interaktive elementer der også gør det spændende for børn.

Se de 40 sjældne både der er udstillet her. Lær om bådens udvikling op gennem tiden, og se hvordan en restaurering af en båd foregår.

Her finder du også The Lookout Café med udsigt over Cardiff Bay, og de mange både der boltre sig i bugten.

Adressse: Heol Porth Teigr, Porth Teigr, Cardiff Bay
Åbningstider: Hver dag fra 10.30 (se hjemmesiden for ændringer)
Priser: Voksne £4.99, Børn £3.00 - (Et barn under 16 år kan komme gratis ind med en voksen)
Se mere her: www.worldofboatscardiff.com


The Doctor Who Experience
'The Doctor Who Experience' er et tempel for fans af den populære science fiction serie 'Doctor Who'. Da BBC lancerede serien tilbage i 1963 havde de nok ikke drømt om at den stadig ville være højt aktuel 50 år senere. Men serien om doktoren uden navn som rejser i tid og rum - i sin blå telefonboks - har siden premieren været en kulturinstitution i Storbritannien.

I dag er langt over 700 episoder rullet over skærmene og serien har været vist i mindst 48 lande - deriblandt også Danmark. Doctor Who filmes i dag hos BBC Wales' nye studier ved Cardiff Bay, og rundt om i byen. Ligesom spin-off serien 'Torchwood', som foregår i nutidens Cardiff.

'The Doctor Who Experience' åbnede oprindeligt i London i 2011, men lukkede blot et år senere for at genåbne ved Cardiff Bay i juli 2012. Indenfor i den grå og blå, fiskeformede konstruktion, bydes der på alt hvad fans af serien kunne ønske sig; Kostumer, monstre og speciel effects i massevis.

Adressse: Heol Porth Teigr, Porth Teigr, Cardiff Bay
Åbningstider: De fleste dage fra 10.00-17.00 (tiderne varierer, så check hjemmesiden)
Priser: Voksne £14/16 (online/i døren), Børn £9.75/11.75. Børn under 5 år gratis. Familiebillet £41/49.
Se mere her: www.doctorwhoexperience.com


Norwegian Church Arts Center
Den romantiske hvide trækirke står i dag smukt med udsigt over Cardiff Bay. Kirkens oprindelige placering var dog hvor man nu finder det moderne Wales Millenium Centre. Tilbage i det 19. århundrede var den sømandskirke for det norske folk. Dengang var Cariff blandt Storbritanniens travleste havne og den norske handelsflåde var verdens tredjestørste. Den blev opført i 1868 for at servicere de rejsende og de tilflyttede normænd.

Oprindeligt klædt i jern og kendt som 'The Iron Chuch' (Jernkirken), gennemgik bygningen flere forandringer sidst i 1800-tallet. I sidste omgang i 1894 skiftedes jernbeklædningen ud med træ og kirken fik et mere romantisk øgenavn: 'The Little White Church' (Den Lille Hvide Kirke).

I takt med at aktiviteten på havnen døde ud, blev der mindre brug for en norsk kirke. Den blev efter 2. Verdenskrig holdt økonomisk i live af menigheden og diverse organisationer, men blev lukket ned i 1974. Senere blev den vandaliseret og var i fare for helt at forsvinde, da den gennemgribende udvikling af havnefronten gik i gang.

Kirken blev dog endnu engang reddet økonomisk af fonde. Den blev skilt ad og obevaret, indtil den i 1992 blev rekonstrueret og genåbnet på dens nuværende placering.

Den berømte Cardiff-fødte forfatter Roald Dahl blev døbt i den lille hvide kirke. I dag indeholder den som navnet antyder et galleri, hvor der ofte vises fotokunst. Og I den lille café kan man belejligt styrke sig på en kop kaffe inden en gåtur ud til Cardiff Bay Barrage.

Adressse: Harbour Drive, Cardiff Bay, Cardiff CF10 4PA
Åbningstider: Hver dag fra 11-16.00
Priser: Der er gratis adgang til kirken og galleriet
Se mere her: www.norwegianchurchcardiff.com

Cardiff Bay Barrage
Det var én af de største forandringer i den walisiske hovedstad i nyere tid, da sluserne ved Cardiff Bay Barrage lukkedes for første gang i 1999. Et på én gang yderst imponerende og kontroversielt projekt, der havde overlevet et hav af modstand. Både fra politikere og miljøforkæmpere.

Projektet var på daværende tid et af de største ingeniør-projekter i Europa, og regningen løb op i svimlende 400 millioner pund! (Godt 3,8 milliarder kroner). Men resultatet er en kæmpe succes. Dæmningen og de tre enorme sluser lukkede af for havet ved Bristol Channel, og dannede derved en kæmpe ferskvandssø via udløb fra floderne Taff og Ely.

Slusen var essensen af hele forvandlingen ved Cardiff Bay, der bragte riviera-agtige tilstande, hvor man tidligere fandt et slidt og forladt haveområde. Hele bugten der førhen var en stor mudderpøl ved lavvande, er nu et slaraffenland for sejlsport, tur-både og rekreation.

I dag kan man gå eller cykle fra den indre del af bugten, langs dæmningen og hele vejen til den hyggelige og mondæne forstad Penarth. Undervejs indbyder græsskråningerne til picnic, mens man nyder den fantastiske udsigt ind imod bugtens skyline. Ved selve sluserne kan man se hvordan bådene 'tager elevatoren' op fra havet og ind i Cardiff Bay.

Adressse: Cardiff Bay
Åbningstider: Altid åbent
Priser: Gratis adgang

Techniquest
For nysgerrige børn er Techniquest et slaraffenland. Så rejser i med børn er det oplagt at bruge nogle stimulerende timer i dette store planetarium, videnskabs- og opdagelsescenter. Her får børnene lov at røre og prøve alverdens eksperimenter, og lærer derved gennem leg.

Teqniquest centret blev skabt af en professor fra Cardiff Universitet i 1985, og åbnede dørene første gang i et mindre lokale i centrum. Centret oplevede en øjeblik popularitet, og attraktionen blev allerede året efter flyttet til større forhold ved Cardiff Bay.

Teqniquest bliver flittigt benyttet af skoler som led i undervisningen og er økonomisk støttet af den walisiske regering. Her kan både børn og voksne få nogle sjove og lærerige timer sammen.

Adressse: Stuart Street, Cardiff Bay
Åbningstider: Tir-Fre 9.30-16.30 / Lør - Søn: 10-17. Mandag lukket.
I lokale ferieperioder er der åbent 7 dage om ugen fra 10-17.

Priser: Voksne £7.5, børn £6. Familiebillet £25. Planetarium show £1.50 per person.
Se mere her: www.techniquest.org

Tur- og speedbåde
Der findes ikke mange hovedstæder i Europa uden turbåde, og Cardiff er ingen undtagelse. Men i modsætning til de fleste andre hovedstæder har man i Cardiff ikke blot en flod at gøre godt med, men også en hel bugt der indbyder til ekspeditioner og transport af vandvejen. Derfor findes der også et hav af udbydere af disse fornøjelser. Her et overblik over både de rolige og de vilde. Se de respektive udbyderes hjemmesider for addresser, samt up-to-date information om priser og sejltider, da disse ændres regelmæssigt.

Turbåde
Cardiff Boat Tours sejler ruten langs floden Taff mellem Mermaid Quay ved Cardiff Bay og Bute Park ved Cardiff Castle i centrum. Undervejs på denne rute passerer man blandt andet Millenium Stadium.

Cardiff Waterbus sejler fra foran den røde Pierhead bygning ved Cardiff Bay, tværs over bugten til Cardiff Bay Barrage ved forstaden Penarth, og retur.

Aquabus tilbyder begge ovenstående ruter - altså fra Cardiff Bay til både centrum og Penarth. Der er derfor altid flere muligheder for at fange en båd på den rute du gerne vil rejse.

Derudover finder du også The Open Boat, også kendt som 'Daffodil' ved Cardiff Bay. En lille åben båd med den efter eget udsagn; mest rutinerede skipper på bugten. Den lille hyggelige båd sejler forskellige ruter og kan også bookes privat.

Speedbåde
Vil du gerne have mere fart over feltet eller vil du gerne ud af bugten til Bristol Channel og de omkringliggende øer, har du også mulighed for det. Det foregår i store kraftfulde speedbåde med plads til op til tolv passagerer.

Bay Island Voyages tilbyder en og to timers ture, enten op langs kysten eller ud til øerne i Bristol Channel - perfekt hvis man rejser med en gruppe.

Cardiff Sea Safaris tilbyder også ovenstående ruter, samt en 'Bay Blast' tour hvor den får fuld skrue i bugten i 15 minutter.

Begge udbydere findes sammen med tourbådene i den indre del af Cardiff Bay.

Sejl selv
Foretrækker du selv at tage roret, kan du tage familien eller vennerne med til The Boathouse ved Cardiff Bay.

Her kan man leje små motorbåde man selv får lov at styre - dog ifølge med en guide-båd. Ruterne går enten rundt i bugten eller op langs en af floderne.