Events & Shows

Der sker ALTID noget i Cardiff. Hovedstaden har vokseværk - både fysisk og kulturelt. Nye spændende tiltag tilføjes løbende til den allerede bugnende event-kalender, mens traditionerne holdes ved lige og fejres med manér. Byens mange oplagte festivalpladser, store scener og prangende arenaer giver optimale forhold for kulturel udfoldelse, og det udnyttes til fulde.

For sportslige events se sektionen 'Dyrk'.

(Klik på adresser og stednavne for at se placeringen på Google Maps)APRIL 2018
RHS Flower Show Cardiff
Foråret er måske den flotteste årstid at besøge Cardiff på, hvor blomsterne springer ud og maler med alle regnbuens farver i byens mange parker. Og netop blomsterne er hovedattraktionen i midten af april, hvor RHS Flower Show lægger vejen forbi Cardiff.

'Royal Horticultural Society' står bag mange traditionsrige arrangementer i Storbritannien, hvor focus er på havebrug og velgørenhed. Her kan besøgende nyde et farverigt blomsterhav, samt få tips og tricks til haven derhjemme, via foredrag og demonstrationer over tre dage.

Har du grønne fingre er det derfor oplagt at rejse til Cardiff i april, hvor duften af blomster trækker omkring 22.000 besøgende til Bute Park.

Se mere her:
RHS Flower Show Cardiff

JUNI 2018
Joust! Middelalderstævne hos Cardiff Castle
Sværdene svinges, lanserne splintres og hestene prydes af farvestrålende dækkender, når sommerens traditionsrige middelalderstævne Joust! samler folket bag Cardiff Castles mægtige mure.

Her kommer store som små udklædte i middelalder-kostumer, for at beundre de tapre riddere i skinnende rustninger, som dyster i diverse drabelige dicipliner. Nyd de spektakulære opvisninger eller prøv selv kræfter med fægtning, jonglering og bueskydning. Og selvfølgelig er det en oplagt mulighed for at udforske selve borgen indefra.

Stævnet afholdes normalt midt i juni. Find mere info på Cardiff Castles hjemmeside, og planlæg en tidsrejse for hele familien.

Se mere her:
Cardiff Castle


JULI 2018
Cardiff International Food and Drink Festival
Prøv den lokale Snowdonia Cheese, sæt tænderne i delikatesser fra alverdens lande og skyld ned med en kold walisisk cider.

Den internationale festival for mad og drikkevarer, lokker hvert år midt i juli med dufte og smagsoplevelser ved Cardiff Bay. Festivallen er en del af den overordnede Cardiff Festival, som dækker over et enormt udvalg af spændende events i byen sommeren over.

Ved Cardiff International Food and Drink Festival er over 100 mad og drikkevarer-producenter repræsenteret, med boder ved Roald Dahl pladsen, foran Millenium Centre. Ost, vin, pølser, cider, chokolade, is og andre søde sager. Smag dig frem og nyd de musikalske indslag festivallen også byder på. Mad og drikkevarer skal købes, men der er gratis adgang til festivalområdet. Eventet finder i 2017 sted fra 14.-16. juli.

Se mere her:
Cardiff International Food and Drink Festival

Speedway Grand Prix
Principality Stadium (tidl. Millennium Stadium) byder i 2017 for 17. gang indenfor til motorbrøl og drabelige nærkampe i Speedway Gran Prix seriens afdeling den 22. juli. Et event der kan trække op til 62.500 tilskuere indenfor, og hvor Danmark normalt repræsenteres med den tidligere verdensmester Nicki Pedersen samt Niels-Kristian Iversen. Find yderligere info og billetter HER

JULI/AUGUST 2018
Cardiff Bay Beach
I sommeren 2013 kunne lokale og turister for første gang gå til stranden midt på havnen. Sandstrand, karruseller, rutsjebaner, minigolf, swimmingpools og boder udgjorde et midlertidigt sommerland, der blev så stor en succes at det er blevet en 'tradition'.

Det familievenlige slaraffenland finder sted på Roald Dahl pladsen foran Wales Millennium Centre.

Cardiff Bay Beach er som regel en del af Cardiff Festival. Hold øje med deres hjemmeside for datoerne i 2018.

Se mere her:
Cardiff Bay Beach


AUGUST 2018
Pride Cymru
Et kulturelt knudepunkt som Cardiff har naturligvis sin egen 'Gay Pride Festival' med en farverig parade og gang i gaden. Dette er Wales' største event for ligestilling og mangfoldighed, og det har været afholdt under forskellige navne siden 1999.

Hovedeventet - udover paraden - foregår normalt på Cooper's Field i Bute Park, men vil i 2017 afholdes ved Cardiff Civic Centre med en blanding af forlystelser, masser af mad og en lang række koncerter. Pride Cymru afholdtes i 2017 fra 25.-27. august.

Se mere her:
Pride Cymru

Extreme Sailing Series
I sommeren 2017 var Cardiff for 6. år i træk vært for den Internationale sejlsports-serie Extreme Sailing Series, som bragte deres imponerende katamaran-både til Cardiff Bay fra 25.-28. august.

Et event der hvert år har trukket tusindvis af tilskuere til havnefronten til gratis sejlsport i verdensklasse.

Det er derfor oplagt at tage til Cardiff og støtte det danske Team SAP, som normalt klarer sig godt i denne serie. En serie som udover Storbritannien bl.a. også lægger vejen forbi eksotiske destinationer som Oman, Kina og Mexico.

Læs Oplev Cardiffs interview med Rasmus Køstner fra Team SAP HER

Se mere her:
Extreme Sailing Series
SAP Extreme Sailing Team

Cardiff Harbour Festival
Sandstrand, markedsboder, mad og sejlssport. Alt dette kan du kan opleve ved Cardiffs årlige havnefestival, som naturligvis finder sted ved Cardiff Bay - formentlig sidst i august (afventer datoer for 2087).

Den ovale Roald Dahl plads er midtpunkt for markedet, den kunstige strand, samt de musikalske og kulinariske indslag. Mens selve bugten danner ramme om 'P1 Welsh Grand Prix of the Sea', hvor kraftfulde motorbåde og jetski kæmper mod hinanden i det våde element.

Se mere her:
Cardiff Harbour Festival
P1 Superstock (både)
P1 AquaX (jetski)


OKTOBER 2018
Halvmarathon i Cardiffs gader
Tusindvis af skosåler slides i den walisiske hovedstad, når ét af Storbritanniens største gadeløb skydes i gang i starten af oktober. Det populære løb har været afholdt siden 2003, og i 2014 slog man rekorden for antal deltagere med over 15.900 løbere. En blanding af både professionelle atleter og glade amatører.

Ruten på de godt 21 kilometer går rundt i byen, forbi smukke parker og middelalderborgen Cardiff Castle, samt naturligvis havneområdet ved Cardiff Bay - en yderst seværdig tur! Løbet er traditionelt sponsoreret af Lloyds Bank, og er hvert år med til at rejse en masse penge til forskellige velgørende formål.

Se mere her:
www.cardiffhalfmarathon.co.uk


NOVEMBER 2018
Følg det danske fodboldlandshold til Cardiff
I dagene omkring den 16. november 2018 vil der helt sikkert være hundredevis af danske fodboldfans i Cardiff. Her tørner Wales nemlig sammen med de danske drenge i den nye landsholdsturnering Nations League, hvor Danmark er kommet i pulje med Irland og dragerne fra Wales. En oplagt mulighed for at se landsholdet og opleve den walisiske hovedstad, hvor det forventes at kampen spilles på Cardiff City Stadium, lidt uden for centrum. Mere om dette event senere på året.

DECEMBER 2018
Julestemning i Cardiff
Den dybblå vinterhimmel lægger som en tung dyne over centrum, og man drages af det gule skær fra lamperne under de alpin-inspirerede træhuse. De svævende blå stjerner pakker hyggen ind, og selv enorme Cardiff Castle har fået et lysende gavebånd på. Middelalderborgen og St. John Kirken i St. John Street, er perfekte statister i dette urbane krybbespil.

Når det gælder juleudsmykning står Cardiff bestemt ikke tilbage for andre byer. Hyggen 'hærger' i centrum fra midten af november og indtil jul, hvor byen er rigt udsmykket overalt. Dens historiske præg danner en perfekt ramme om det årlige julemarked, som fra midt i november byder på håndarbejde, kunst, walisiske specialiteter og søde sager i lange baner - i boderne langs Working Street, St. John Street og Hills Street.

På plænen foran rådhuset vil der på 18. sæson i 2018 være underholdning for hele familien med Cardiff's Winter Wonderland.
Et godt seks uger langt juleinspireret tivoli hvor skøjtebanen hvert år er en skridsikker succes.

Tivoliet er på årets sidste dag i øvrigt midtpunkt for nytårsfesten. Herfra kan fyrværkeriet beundres ind over byen, når klokken slår tolv på rådhusuret.

Se mere her:
Cardiffs Winter Wonderland
Cardiff Christmas Market


MARTS 2019
St. Davids Day
Befinder I jer i byen på forårets første dag, kan I deltage i den traditionsrige fejring af Sankt David. En biskop der menes født omkring år 500, og som senere blev ophøjet til helgen og protektor for Wales. Sankt David døde den 1. marts i år 589, og derfor fejres han stadig på denne dato.

Saint Davids Day er den walisiske nationaldag (dog ikke en official helligdag) og i dag mest af alt en fejring af det at være walisisk. Dette markeres med parader rundt om i Wales, hvoraf den største naturligt finder sted i hovedstaden.

En parade der byder på musik, taler, folkedragter og stærke walisiske symboler som porren, påskeliljen og naturligvis den røde drage. Det hvide, grønne og røde flag får også her følgeskab af St. Davids flaget - sort med et gult kors.

Saint Davids Day når ikke den irske Saint Patricks Day på popularitets-skalaen, men fejres også i walisiske samfund verden over. Selv i Disneyland i Paris markeres traditionen med en uges walisisk festival, hvor Mickey og co. kan ses iklædt traditionelle walisiske klædedragter.

Se mere her:
Visit Cardiff - St. Davids Day

Koncerter, teater og shows
Af en by af dens størrelse har Cardiff et overvældende stort udvalg af faciliteter for kulturelle events.
Herunder links og beskrivelse af de mest populære:

Principality Stadium
(tidl. Millennium Stadium)

Udover at være sportsmekka nummer ét i Cardiff og hele Wales, lægger det berømte stadion (med plads til 74.500) også scene til de største musikalske verdensstjerner når de turnerer på disse kanter.

Bruce Springsteen, Madonna, Robbie Williams og U2. De har alle optrådt her og de kommer højest sandsynligt igen.

Så hold øje med principalitystadium.wales hvis du vil opleve dine idoler på den største scene.

Motorpoint Arena Cardiff
Denne centralt beliggende event-arena blev indviet i 1993 og har siden budt indenfor til sport, shows, udstillinger og konferencer i tusindvis. Arenaen med plads til 5000 siddende eller 7.500 stående tilskuere, er dog mest kendt som spillested, og er byens største af slagsen hvis man ser bort fra Millennium Stadium.

Her bydes på alt fra Lady Gaga, over Harlem Globetrotters til Disney On Ice.
Se det aktuelle program samt adressen på Motorpointarenacardiff.co.uk

Wales Millennium Centre
Er du til flotte musicals, storslåede balletter og klassiske koncerter, står Millennium Centre øverst på listen i Cardiff. Hovedsalen 'Donald Gordon Theatre' rummer godt 2.000 tilskuere, og byder på underholdning i verdensklasse.

Millennium Centre er Wales' mest besøgte attraktion med over en million besøgende hvert år. Dette gør det til ét af de største kulturcentre i hele Storbritannien, uden for London. Læs mere om centret under Oplevelser ved Cardiff Bay, eller find listen over aktuelle shows på wmc.org.uk

St. Davids Hall
Wales' nationale koncertsal og konference-center er bygget sammen med St. Davids shoppingcentret, og har hovedindgang nær turistinformationen i centrum. Her findes alt fra klassiske koncerter, comedy, ballet, workshops, udstillinger og shows for børn. Selve koncertsalen har plads til 2.000 siddende tilskuere og har efter sigende en fantastisk akustik. Find programmet på Stdavidshallcardiff.co.uk

New Theatre
Trods navnet har dette smukke teater allerede fejret sit 100 års jubilæum. De originale 'Gøg & Gokke' skuespillere Stan Laurel og Oliver Hardy har optrådt her, og New Theatre husede den walisiske national opera indtil det moderne Millenium Centre tog over i 2004. Men i dette mere intime og hyggelige teater med plads til 1.144 besøgende, kan man fortsat opleve mange af de populære teaterstykker og musicals, til billetpriser fra £10 og op efter. Se mere  på Newtheatre.co.uk

Royal Welsh College of Music & Drama
Det kongelige konservatorie for musik og drama er 'the place to be' for spirende musikalske talenter og håbefulde skuespilstuderende. Denne smukt strømlignede bygning ligger ideelt placeret overfor det enorme universitetskomplex og lige bag Cardiff Castle.

Arkitekturen er et besøg værd i sig selv, men skolen byder også på både koncerter, musicals og operetter - ind imellem endda ganske gratis.

Find program og billetinfo på rwcmd.ac.uk

The Glee Club
Er du til stand-up comedy og er du ikke helt afskrækket af stærk britisk accent og lokal slang, er en aften på The Glee Club værd at anbefale. Den lille comedy-club-kæde findes også i Birmingham, Oxford og Nottingham, og byder udover stand-up shows på mindre koncerter

Cardiffs Glee Club finder du ved Cardiff Bay, hvor du fra tid til anden kan opleve nogle af de største navne indenfor britisk comedy. Find det aktuelle program på glee.co.uk

Biografer

Cineworld
Biograf-komplexet ligner udefra en gigantisk ugle der er landet midt i Cardiff. Biografen har 15 sale og altid et bredt udvalg af film - også en del som aldrig når til Danmark. Billetpriserne er generelt lidt lavere end i danske biografer, og på tirsdage er der specielt gode tilbud.
cineworld.co.uk

Vue
Den anden af de to store biografer i centrum, Vue, har 14 sale og ligger lige op og ned af det enorme Millenium Stadium - overfor hovedbanegården. myvue.com

Odeon (Red Dragon Centre)
Den største biograf i Cardiff målt på antal skærme, med hele 18 af slagsen inkl. én i Imax-kvalitet. Du finder Odeon i Red Dragon Centre ved Cardiff Bay.

I centret findes et stort udvalg af restauranter samt et bowling-center. Det er også her at den lokale radiostation Capital FM dagligt sender fra. odeon.co.uk - thereddragoncentre.co.uk

Chapter Arts Centre
En spændende og unik kombination af film, kunst og café. Med over 800.000 besøgende om året er Chapter i den grad etableret som en attraktion i Cardiff over 40 år - og er bestemt også et besøg værd som turist. Udover de skiftende udstillinger og optrædender, vises her en del alternative film og dokumentarer som man ikke finder hos de store biografkæder.

Chapter Arts Centre ligger i bydelen Canton lidt vest for centrum, og kan nås med busserne 17 eller 18 fra Cardiff Central Busstation. Se de aktuelle udstillinger og film-programmet på chapter.org

Premiere Cinemas
Vil man spare penge, så lokker den nye Premiere Cinemas ved Capitol shoppingcentret med film til blot £4 pund - lige meget hvad man vil se og hvornår.