Shop amok

Livlige gågader, funklende shoppingcentre, snørklede arkader og autentisk markedsstemning. Du finder det hele i Cardiff hvor du har rig mulighed for at shoppe amok i en af Storbritanniens bedste shoppingbyer.

Den seneste transformation i bymidten, omkring Hayes-området og St. Davids centret, gav Cardiff et enormt boost mod toppen af ranglisten. Og byen tilbyder i dag en fantastisk bred pallette af shopping-oplevelser. Fra verdens ældste pladeforretning til hippe modeforretninger med de største mærker.

(Klik på adresser og stedbetegnelser for at se placeringen på Google Maps)

Queen Street
Der er altid liv i den brede flisebelagte hovedgågade, der går fra hjørnet af Cardiff Castle i centrum til den vestlige ende ved Capitol Centre. Specielt om sommeren er der her - som i mange andre storbyer - et væld af gademusikanter og optrædende af enhver art, hvilket altid gør en tur ned gennem Queen Street underholdende.

Gaden er også et naturligt midtpunkt for diverse events, markedsføringsfremstød samt ikke mindst salg af souvenirs ved store kampe på Millennium Stadium.

Langs Queen Street finder man primært butikker indenfor mode, sport og musik, samt de velkendte restaurant og café-kæder som McDonalds og Starbucks. Er du interesseret i rejselitteratur er første salen på WHSmith et besøg værd.

En anden prominent gade i centrum er St. Mary Street som for få år tilbage blev lukket for trafik og gjort til gågade. Den er dog primært i fokus hvad angår natteliv og restauranter.

The Hayes
Flere bygninger måtte rives ned før der blev plads til den massive udvidelse af St. Davids shoppingcentret i byens hjerte, og i samme omvæltning benyttede man muligheden for en transformation af hele området. En transformation der blandt andet medførte et nyt moderne centralbibliotek.

Har man oplevet forandringen er man ikke i tvivl - det er en enorm succes. I dag er Hayes-området det hyggeligste og mest indbydende i centrum.

At plante et shoppingcenter af den størrelse midt i byen er umiddelbart en enorm kontrast. Men her har man formået at skabe en harmonisk sammensmeltning, der giver området en unik balance mellem autenciteten og det moderne byliv.

Fra pariser-inspirerede Victoria Place i den nordlige ende kan man se hele vejen til den nye biblioteks-bygning i den anden. Langs The Hayes har man på den ene side de smukke gamle bygninger som huser flere af de viktorianske shopping-arkader. Og på den anden har man det moderne shopping- og luksusbolig-kompleks med mærkevarer-forretninger i gadeplan. Det fungerer utroligt godt og har givet Cardiff centrum helt nyt liv.

Arkaderne
'Arkadernes By' er et af Cardiffs ældre kælenavne, med henvisning til de charmerende gamle arkader i viktoriansk og edwardiansk stil. De ligger som skjulte passager og overdækkede smutveje mellem hovedgaderne i centrum, og giver den mest unikke shoppingoplevelse i byen.

De oftest smukt dekorerede forretnings-arkader byder på en spændende blanding af specialforretninger, intime caféer og restauranter. Her kan man søge tilflugt fra de travle gågader og ly i regnvejr.

Mellem The Hayes og St. Mary Street finder man Morgan Quarter. Et område der dækker over både Morgan Arcade og Royal Arcadeden ældste af arkaderne med indvigelse i 1858. Disse arkader er byens smukkeste og kendt for brugskunst, smykker og håndarbejde, samt ikke mindst verdens ældste pladeforretning, Spillers Records (Se Unikke Butikker længere nede på siden).

Lidt sydligere på samme strækning ligger Wyndham Arcade med et par hyggelige restauranter i den østlige ende ud mod centralbiblioteket.

Nær hovedindgangen til Cardiff Castle er der indgange til Castle Arcade samt Duke Street Arcade. Sidstnævnte er forbundet med High Street Arcade, som har indgange fra High Street og St. John Street. I Duke Street Arcade finder du blandt andet den hyggelige café Garlands som anbefales i café-sektionen her på siden. Alle tre arkader høre under området Cardiff Castle Quarter.

Se mere her:
Morgan Quarter : Morgan Arcade - Royal Arcade
Cardiff Castle Quarter : Castle Arcade - Duke Street Arcade - High Street Arcade

Shoppingcentre og stormagasiner
Indenfor de centrale gågader får du hele tre shoppingcentre og to stormagasiner at slå dig løs i. Derfor er man langt fra begrænset hvis vejret er dårligt. Kongen på tronen er St. Davids Centre som i 2009 udvidede originalen fra 1982, for den vanvittige sum af 675 millioner pund! Dette gjorde det til et af de største shoppingcentre i hele Storbritannien med sine 130.000 kvadratmeter. Og i 2010 blev det hædret med titlen som 'International Shopping Centre of The Year'.

Det er sjældent at et center kan være en oplevelse i sig selv, men St. Davids er et besøg værd om man vil shoppe eller ej. Man har formået at skabe et lyst og luftigt butiksmiljø i to niveauer, med gangbroer, enorme butiksfacader og en smuk stribe af ovenlys, der linker det moderne med de viktorianske arkader på den anden siden af gaden.

Her får du alle de kendte brand-stores som Armani og Apple, men også mere tilgængelige priser hos butikker som H&M og Jack&Jones. Den ene fløj er udelukkende dedikeret til restauranter og caféer (Se mere under Nyd!)

Det nye St. Davids er samtidig bindeled mellem stormagasinet John Lewis, den oprindelige St. Davids-del samt Queens Arcade centret. Sammenhængen giver et enormt indendørs shoppingmekka i tilfælde af dårligt vejr.

Hos Queens Arcade finder man primært billigere tøj og sko, samt legetøj og det centrale posthus, mens man hos Capitol Centre i den østlige ende af Queen Street finder mindre specialforretninger og caféer.

Stormagasinet House of Fraser er nabo til Cardiff Market, og byder ligesom John Lewis på alt fra mode, til møbler og accessories.

Se mere her:
St. Davids Centre

Queens Arcade
John Lewis
House of Fraser

Markeder

Cardiff Market
Byens autentiske markeds-atmosfære finder du hos Cardiff Market med hovedindgang fra St. Mary Street. Dette permanente indendørsmarked har fundet sted i sin nuværende form siden 1891, men der har været marked i området siden 1700-tallet.

Ashton's Fishmongers som ligger ved bagindgangen fra den mindre Trinity Street, har været med siden åbningen. Her handler de lokale deres fisk og skaldyr, mens man på markedet også finder andre friske madvarer som kød, frugt og grønt, samt brød og kager.

De populære welshcakes bør prøves hos bageren. Udover madvarer findes en lang række non-food boder med alt fra souvenirs til legetøj.

Gå en tur rundt blandt boderne under den viktorianske tagkonstruktion, og få overblik over markedet fra første salens balkon. Der er åbent fra mandag til lørdag fra 8-17.30.

The Riverside Farmers Market
Foto: Riversidemarket.org.uk
Hver søndag klokken ti står de klar langs breden af Taff-floden. De lokale markedshandlende, med det mægtige Millennium Stadium som bagkulisse. Her sælger de egen-producerede grøntsager, brød, kød, chokolade, fisk, ost og meget mere.

Organisationen bag markedet er RCMA (Riverside Community Market Ass.). De holder markeder flere steder i byen og går ind for fair trade, bæredygtighed og økologi - så her kan du handle med god samvittighed.

Markedet ligger 5 minutters gang fra hovedbanegården langs Fitzhamon Embankment, og siges at trække godt 1600 mennesker til hver søndag, hvor boderne holder åbent til klokken to.

St. Mary Street Market
Et rigtigt lopppemarked kan opleves hver lørdag på St. Mary Street, nær indgangen til det permanente Cardiff Market. Mellem klokken 11 og 17 kan du lade dig friste af alt fra genbrugstøj til vintage møbler og gamle skrivemaskiner, mens der også sælges mad fra enkelte boder.

Dette marked er forholdsvis nyt og har været afholdt i sin nuværende form siden 2012, som et spændende og mere autentisk alternativ til centrums mange mærkevareforretninger.

En god måde at starte en lørdag på i Cardiff, og godt at kombinere med et besøg hos det mere madorienterede Cardiff Market.

Unikke butikker

Princes and Paupers
Dette er en herre-forretning med stort H, og en så original butik at man ikke må snyde sig selv for et kig indenfor. Her kan man hilse på indehaveren Al, og hvis man er heldig også på hans firbenede medhjælper "Lady".

Fokus er på slidstærkt tøj i denim og tweet, og med unikke detaljer, samt et væld af håndplukkede accessories og samleobjekter.

Hylderne gemmer således på både skægolie og skopudse-creme, og derudover en serie af butterflies og dækkener til menneskets bedste ven.

En yderst atmosfærefyldt forretning som findes på førstesalen den i forvejen smukke Castle Arcade.

Se mere her:
Princes and Paupers

Spillers Records
Verdens ældste pladeforretning ligger i Cardiff - den legendariske Spillers Records. Nu beliggende i Morgan Arcade på forretningens fjerde adresse siden åbningen i 1894. Dengang var det grammofoner der blev solgt, senere også musikinstrumenter, men i dag sælges der udelukkende musik, koncertbilletter og forretningens egen merchandise der er kult blandt musikelskere.

Spillers Records lå indtil 2010 ud til Hayes-området, og var i en længere periode truet med lukning grundet forhøjet husleje i forbindelse med områdets omlægning. Det fik butikkens fans til at protestere og de blev bakket op af den kendte walisiske gruppe Manic Street Preachers.

Den lille forretning SKAL opleves hvis du er musikinteresseret, og er du heldig kan du fange en af de intimkoncerter der løbende afholdes på adressen.

Se mere her:
Spiller Records

Castle Welsh Crafts
Strategisk perfekt placeret lige overfor Cardiff Castle ligger byens største butik indenfor walisiske souvenirs og gaveartikler. Her finder du både de klassiske uldne får og røde drager i alle afskygninger, og de mere autentiske souvenirs som de walisiske 'lovespoons'.

Disse fint udskårne træskeer blev tilbage i det 17. århundrede traditionelt foræret til kvinden, fra manden der ville vise at han havde seriøse hensigter. Med tiden udvikledes en række enkle symboler som gjorde skeerne mere personlige. Et hjerte betød - mit hjerte er dit. En hestesko betød held og lykke. Og klokker betød ægteskab.

I butikkens Welsh Lovespoon Gallery finder man et bredt udvalg af skeer, samt verdens største lovespoon - skåret ud af en hel stamme. Det er også muligt at få designet en personlig ske til en speciel lejlighed, som et bryllup. Øvrige populære souvenirs er ting med henvisning til de walisiske kulminer samt ting udført i skiffer.

Se mere her:
Castle Welsh Crafts

Fabulous Welshcakes
Som nævnt under Lokale specialiteter, er de lækre Welshcakes nærmest obligatoriske at smage på
når du rejser til Cardiff. Og de små søde bidder fås ikke meget bedre end hos Fabulous Welshcakes, som er specialiseret i disse delikatesser.

Indenfor vil duften alene overbevise dig om at prøve mindst én af de forskellige varianter, som langes lune over disken i den lille hyggelige forretning.

Fabulous Welshcakes ligger på Bute Street lige rundt om hjørnet fra Cardiff Bays café og restaurationsområde. Forretningen byder udover de himmelske godbidder også på diverse walisiske souvenirs.

Se mere her:
Fabulous Welshcakes