Ta' ud

Cardiff er et fantastisk udgangspunkt for dagsture til omkringliggende walisiske byer og turistattraktioner, som alle kan nås med bus eller tog. Derudover er der ikke langt over grænsen til naboen England, hvor byer som Bristol og Bath også er spækket med oplevelser.

(Klik på adresser og stednavne for at se placeringen på Google Maps)

Caerphilly
Ta' toget en tur tilbage til middelalderen og besøg den lille by Caerphilly nord for Cardiff - blot 19 minutter fra Cardiff Central Station.

Ikke overraskende er flere serier blevet filmet her, for du føler du dig som statist i Ringenes Herre når du ser den imponerende middelalderborg, Caerphilly Castle, den omkransende voldgrav, og de frodige walisiske bakker i horisonten.

Caerphilly er med dens omkring 30.000 indbyggere til at overskue, med borgen som hovedattraktionen der bestemt er værd at tage ind og se. Derudover er byen kendt for osten 'Caerphilly Cheese' samt for den årlige The Big Cheese festival, som sidst i juni trækker 80.000 besøgende til markeder, musik og events i massevis.

Se mere her:
Visit Caerphilly
National Rail (tog)

Castell Coch
Castell Coch er walisisk for 'Rødt slot'. Et rigtigt eventyrslot omkranset af skov, og placeret højt på en skråning ved byen med det tungekrøllende navn Tongwynlais. En mindre by mellem Cardiff og Caerphilly.

Arkitekten bag det viktorianske mesterværk er Willam Burges som også står bag Cardiff Castle, og Castell Coch blev faktisk brugt som 'sommerhus' for ejeren af begge.

Slottet og dets placering er i sig selv smukt og besøget værd, og indenfor får man mulighed for at beundre rummenes overdådige interiør og dekorationer. Castell Coch er ligesom Caerphilly Castle flere gange blevet brugt som film-kulisse, og angiveligt skulle Robin Hood være filmet her.

Tag med Stagecoach busserne 26 eller 132 til Tongwynlais på under en halv time og nå slottet til fods.

Se mere her:
Castell Coch
Stagecoach (bus)

Barry Island
Strandpromenade og sandstrand blot en halv times togtur fra Cardiff Central Station.

Barry Island er ikke en ø som navnet ellers indikerer, men en halvø ud mod Bristol Channel, lige syd for byen Barry. Togets endestation ligger tæt på Whitmore Bay, som lokker mange byboere til i weekenderne henover sommeren.

Siden 1920'erne og indtil 2014 bød promenaden også på den historiske og elskede forlystelsespark Barry Island Pleassure Park, som siden er blevet genetableret, og er et underholdende indslag ved "Barrybados" som er Barrys lokale kælenavn.

Se mere her:
Barry Island Pleasure Park
National Rail (tog)

Swansea
Wales' andenstørste by er bedst kendt blandt danskere for Premier League fodboldklubben Swansea City F.C., hvor Michael Laudrup havde blandet succes som cheftræner. Byens fodboldhold er pt. overlegne rivaler til Cardiff på sportsfronten, men derudover lillebror på alle niveauer.

Udover fodbolden er byens stolthed forfatteren Dylan Thomas, som er for Swansea hvad H.C. Andersen er for Odense. Besøg Dylan Thomas Centre, som er et museum og en hyldest til den populære forfatter.

Skuespillerinden Catherine Zeta-Jones er også født og opvokset i Swansea, og har angiveligt stadig et hus i det nærliggende Mumbles-område.

Gå en tur langs marinaen og strandpromenaden, hvor Laudrup under sin tid i Swansea var bosat i skyskraberen Meridian Tower. Både tog og bus tager omkring en time, så spar penge og tag bussen med Megabus eller National Express.

Se mere her:
Visit Swansea Bay
Swansea City F.C.
Dylan Thomas Centre
National Rail (tog)
National Express (bus)
Megabus (bus)

Bristol
Floden Severn skaber en naturlig grænse mellem det sydlige Wales og England. Og krydser man den store bro, kommer man til Englands sjette største by, Bristol. En spændende kulturfyldt by der har masser at byde på.

Udover åbenlyse attraktioner som den flotte Bristol Zoo, Bristol Aquarium, Bristol Cathedral og de mange museer, er byen også lidt af en hovedstad når det kommer til gadekunst.

Den verdenskendte grafitti-kunstner Banksy er herfra, og populære street art events har efterladt store dele af byen i tegneserie-lignende tilstande. Specielt området omkring Nelson Street skal opleves. Fantasifuldt og inspirerende.

I midten af august vendes blikkene dog hvert år fra væggene og mod himlen, når over hundrede smukke luftballoner omdanner luftrummet over Bristol til et farverigt maleri. Det sker ved Bristol International Balloon Fiesta, som har fundet sted siden 1979.

Du kan tage toget til Bristol Temple Meads stationen på under en time, eller spare penge og tage bussen som tager en time til halvanden.

Se mere her:
Visit Bristol
Bristol Balloon Fiesta
National Rail (tog)
National Express (bus)
Megabus (bus)

Bath
Få skridt fra togstationen i Bath centrum, kan man godt begynde at undre sig over om man faldt i søvn i toget og er endt i Italien. For et besøg i den engelske universitetsby, i den betømte Somerset-region, er som at blive teleporteret til varmere himmelstrøg.

Bath er helt naturligt en magnet på både britiske og øversøiske turister, og op mod 4 millioner besøger byen hvert år.

De historiske romerske bade er den største attraktion, men også den imponerende katedral Bath Abbey, broen Pulteney Bridge og de hyggelige små gader bidrager til den sydlandske stemning. Derudover bør man lægge vejen forbi The Royal Crescent (Den royale halvmåne), som er en spektakulær buet række af tredive smukke byhuse med tilhørende park. Ligesom The Circus der i samme byggestil danner en smuk cirkel af mondæne boliger.

Ikke overaskende er hele byen optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Bath bør opleves og er du i Cardiff kan du nemt tage toget direkte dertil på godt en time.

Se mere her:
Visit Bath
National Rail (tog)

Brecon Beacons National Park
Har du mod på at leje en bil og kaste dig ud i venstrekørsel, ligger noget af den storslåede walisiske natur lige om hjørnet. Følg motorvejen A470 fra Cardiff og nordpå til én af Wales' tre nationalparker ved Brecon Beacons bjergområdet. Kort efter at du har passeret byen Merthyr Tydfil, vil landskabet folde sig ud, bjergsiderne vil strække sig vidt og du bør holde øje med får på vejene.

Ruten fortsætter gennem det naturskønne område til parkens nordlige grænse ved byen Brecon. Mærk stemningen i den smukt belliggende markedsby, besøg Brecon Cathedral og se husbådende drive ned af Monmouthshire and Brecon kanalen. Kommer du i midten af august kan du desuden opleve byens årlige jazz-festival, Brecon Jazz.

I nationalparkens nordøstlige hjørne ligger den lille by Hay-on-Wye, som er verdenskendt for sine bogforretninger. Der findes omkring 30 af slagsen inklusiv 'The Honesty Bookshop'. Et koncept som består af udendørs bogreoler hvor man vælger sine bøger og smider mønter i en lille sprække. En by som denne har naturligvis også sin egen bogfestival, og den finder sted sidst i maj.

Brecons Beacons National park er mest af alt et slaraffenland for dem som er til kombinationen af naturoplevelser og sport. Hvad enten det er på mountainbike, i kajak eller kano, på hesteryg eller bare med vandrestøvler på. (Se alle mulighederne i linksene herunder).

Området blev desuden i 2013 udvalgt til 'International Dark Sky Reserve' hvilket vil sige at det er ét af de bedste steder i verden at studere nattehimlens stjerner.

Se mere her:
Brecon Beacons - Visit Wales
Brecon Jazz
Hay-on-Wye
Hay Festival