Fokus

Foto: KaiSchaefer.de

Rasmus Køstner:
"Cardiff Bay er fantastisk"


Fra 18.-21. juni, er det fjerde år i træk, at den eksklusive Extreme Sailing Series lægger vejen forbi Cardiff Bay. Og det bliver endnu engang med dansk deltagelse blandt de otte imponerende katamaraner.
SAP Extreme Sailing Team kommer til Wales for at forsvare førstepladsen i serien, efter holdets seneste triumf i Kina, og Co-Skipper Rasmus Køstner svarer her på fem spørgsmål omkring det forestående event i Cardiff.

Kendte i noget til Cardiff før den første serie i Cardiff for fire år siden?
Nej, vi kendte ikke noget til Cardiff eller Wales, før vi i 2012 for første gang deltog i act 5 i Extreme Sailing Series.

Hvordan er det at sejle i Cardiff Bay, til sammenligning med de øvrige destinationer i serien?
Foto: Lloyd Images
Cardiff Bay er en helt fantastisk arena for sejlsport. Der er optimale betingelser for de letdrevne kulfiber-katamaraner, med god vind og ingen bølger. Desuden er det muligt for publikum at komme helt tæt på sejladsområdet, og se og høre hvad der foregår på bådene.

Det komprimerede race-område giver altid en masse intens sejlads, hvor der skal tages hurtige beslutninger.

Der skal arbejdes hårdt for at runde de 8-10 mærker, på de 10 minutter et race tager.

Hvor meget mærker i stemningen omkring bugten når sejladsen er i gang?
Cardiff er det stop på Extreme Sailing Series med mest stemning. Der er altid mange tilskuere, der følger med fra kajen. Der er altid en fantastisk stemning blandt tilskuerne, og vi kan faktisk høre hvordan det summer omkring VIP loungen. At krydse målstregen og høre tilskuernes tilråb, efter en hektisk og intens sejlads, er helt fantastisk.
© Huw Evans Picture Agency
Hvad forventer i jer af dette års runde i Cardiff?
Som altid er der lagt op til fire dages intens og tæt kapsejlads i Cardiff. Stillingen er helt tæt i toppen, så der er meget på spil.

Det er en af vores absolut favorit destinationer, så vi håber at det kan være med til, at få de sidste små detaljer til at gå op i en højere enhed for os.
Når i at opleve noget af selve byen under jeres ophold?
Det er ret begrænset hvad vi når at opleve i byen under stævnet. Men når vi en sjælden gang er inde i centrum, er det ikke svært at se at det er et sted hvor folk kommer for at have det sjovt. Vi har altid oplevet en venlig stemning i byen, og glæder os til at komme tilbage.


Fakta om serien og Team SAP:
Extreme Sailing Series har været sejlet siden 2007, med Extreme 40 katamaranerne.

Serien består af 8 'acts', som i denne sæson sejles i Singapore, Oman, Kina, Wales, Tyskland, Rusland, Tyrkiet og Australien. Hvert act sejles over fire dage med adskillige heats, og det er gratis at følge sejladsen langs bredden.

Dette er fjerde sæson at danske SAP Extreme Sailing Team deltager.

Teamet blev skabt af Rasmus Køstner og Jes Gram-Hansen, som har erfaringer fra bl.a. Match Racing, America's Cup og Volvo Ocean Race. Begge har været med i båden fra start, mens resten af besætningsmedlemmerne er kommet til siden; Danske Mads Emil Stephensen Lübeck, franske Thierry Douillard, samt Brad Farrand fra New Zealand.


Ta' til Cardiff og støt de danske drenge i juni!
Se hvordan nemmest kommer dertil under menuen Kom


___________________________________________________________________________________________
René Skovdahl:
"Jeg kan helt klart anbefale Cardiff"

Den danske fodboldtræner René Skovdahl kunne fra januar 2014 noget uventet kalde Cardiff for sit hjem.
Det skete da han blev headhuntet til Cardiff City F.C. af den norske Manchester United legende, Ole Gunnar Solskjær.

Dermed blev han én af meget få danskere til at indgå i en trænerskab i den prestigefyldte Premier League.
Og selvom klubben efter den forgangne sæson måtte en tur tilbage i næstbedste række, føler han sig fortsat godt tilpas i den walisiske hovedstad.

Hvad vidste du om Cardiff som by inden du blev hentet til klubben?
Ikke rigtigt noget, andet end at jeg kendte til Millennium Stadium fra at FA Cup finalen blev spillet dér, mens Wembley i London blev renoveret.

Hvad var dit første indtryk af byen?
Faktisk boede jeg på et hotel ved siden af klubbens træningsanlæg den første uge, inden jeg nåede indtil centrum af byen. Men der fik jeg et godt indtryk. En rigtig fin og hyggelig by, med en god kombination af gammel og ny stil. En god kontrast.

Har du haft tid til at opleve byen og omegnen, eller er det gået op i arbejde det hele?
Der er selvfølgelig meget arbejde, men jeg har da haft tid til at opleve noget. Centrum og specielt Hayes-området med St. Davids centret som er rigtig fint. Samt Cardiff Bay hvor der er et rigtig godt udbud af restauranter og en god stemning, specielt i sommerperioden.

The Hayes, Cardiff centrum
I hvilken del af byen er du bosat?
Jeg bor i Penarth som er en slags forstad til Cardiff, og er så privilegeret at bo i første række med udsigt over Cardiff Bay. Herfra går taxabådende over bugten og indtil Cardiff, og det tager ikke ret lang tid i taxa ind til centrum. Penarth er en fin bydel med mange gode coffee shops, og en hyggelig hovedgade med butikker.

Har du nogle favorit-steder i byen, som restauranter eller andet?
Nu er jeg glad for indisk mad, og der er mange fine indiske restauranter i Cardiff. En af favoritterne er Juboraj ved Cardiff Bay, men også i centrum er der et godt udvalg. En af de lokale favoritter i Penarth er The Old Custom House ved marinaen og med udsigt over bugten. Her bestiller man sine drikkevarer og vælger sit kød frisk fra køledisken, hvorefter det tilberedes for en. Øverste etage er dedikeret til fiskerestaurant. Et rigtig fint sted.

The Old Custom House, Penarth
Hvad er dit indtryk af waliserne som folkefærd?
Waliserne er meget venlige og imødekommende, og de har en god humor der passer til os danskere. Fodboldfansene her har haft et ry for at være hårde, men det er fortid, og der er ikke noget at være bange for. Der er familievenlige forhold, og jeg har selv haft familien med til kampe.

Kan du anbefale byen som turistdestination for andre danskere?
Det kan jeg i hvert fald. Jeg har haft en del familie og venner på besøg herovre og alle har været positivt overraskede over byen. Der sker meget og bliver bygget meget nyt, og der er blandt andet rigtig gode shopping muligheder.

Hvor længe har du planer om at blive boende i Cardiff?
Det vides ikke. Jeg er på en løbende kontrakt, og som med alt i sportens verden afhænger det af resultater.


Fakta om René Skovdahl:
René er søn af træner-legenden Ebbe Skovdahl, og fætter til Brian og Michael Laudrup. Michael var tidligere træner for Cardiffs lokalrivaler, Swansea City F.C.

Renés officielle titel hos Cardiff City er 'Head of Conditioning', og han er blandt flere opgaver ansvarlig for den fysiske træning.

Han har tidligere været træner i danske Brøndby IF og senest i norske Molde FK.

René blev anden dansker i Cardiff City, men angriberen Andreas Cornelius blev solgt tilbage til F.C. København kort efter Renés ankomst.