Slap af

Cardiff er en grøn by med en overflod af smukke parker og rekreative områder. Faktisk udgør parker og grønne områder ikke mindre end 10% af byens samlede areal. Så her er der masser af muligheder for koble af eller nyde en picnic i det grønne. Alle parker lukkes af om natten, men er åbne og gratis at besøge fra 7.30 og indtil en halv time før solnedgang.

(Klik på stednavne for at se placeringen på Google Maps)


Roath Park & Roath Park Lake
Dette er den ultimative bypark og den mest populære i Cardiff. Beliggende i bydelen Roath lidt nord for centrum, har Roath Park alt hvad et urbant åndehul skal have: Skyggende træer, et farverigt blomsterhav, vand, dyreliv, ishus, legepladser og hundredevis af bænke til at hvile benene på.

Parkens popularitet i byen er steget siden åbningen i 1894, og den er i dag én af de mest fuldendte byparker i Europa. Den sydlige halvdel byder på en elegant anlagt rosenhave samt et konservatorie i et viktoriansk 'kæmpedrivhus'. For et beskedent beløb kan I smutte ind i den tropiske varme og se mange eksotiske træer og planter, samt fodre guldfisk og skildpadder i den lille dam.

I den nordlige ende går folk ture rundt om den store sø, Roath Park Lake, hvor gæs og andre fugle roligt vader rundt og bygger reder langs bredden. Her kan I sejle ud i robåd eller på vandcykel, blandt de hundredevis af svaner som holder til her. Fra bænkene langs promenaden der deler nord og syd kan I beundre udsigten til det hvide fyrtårn, The Scott Memorial Lighthouse, og de walisiske bakker i horisonten. Og efterfølgende nyde en kop kaffe i The Terra Nova Cafe ved søens bred.

I en forlængelse af parken, på den anden side af Eastern Avenue, findes Roath Pleassure Gardens og Roath Recreation Ground. Her dyrker de lokale basketball, tennis, lawn bowling, fodbold og rugby.

Tag picnic-kurven under armen og hop på bus 28 eller 29 fra centrum. Roath Park SKAL opleves!

En sjov lille historie går iøvrigt på at den amerikanske guitar-legende Jimi Hendrix overnattede på én af de små øer i Roath Park Lake, efter en koncert og en våd bytur i Cardiff i 1967. En uspecificeret ø er derfor i dag kendt som 'Jimi Hendrix Island'.

Bute Park
'Baghaven' til Cardiff Castle er den mest centrale af de store parker i byen. Med hovedindgang fra Castle Street er den derfor, både forår og sommer, et populært tilflugtssted for folk i centrum. Bute Park er opkaldt efter den 3. markis af Bute, hvis familie boede på slottet, og fremstår som en frodig kulisse bag den velbevarede middelalderborg.

Parken er en blanding af alléer, skov og åbne rekreative områder. Den strækker sig fra centrum langs floden Taff og til Blackweir Fields og Blackweir Woods i den nordlige ende. Følg stien langs floden og snup en kop kaffe hos 'Secret Garden Café' som lokker med en lille afskærmet gårdhave.

Dock Feeder kanalen skærer ned gennem parken og forbi det åbne område Cooper's Field, som ofte benyttes til  koncerter og events. Her kan man hvert år i november opleve velgørenheds-eventet 'Sparks in the Park' - som er et af UK's største fyrværkerishows, og som trækker over 20.000 besøgende til.

Kommer man til Cardiff om sommeren er Bute Park det bedste sted af slå sig ned med en god bog, mens man nyder udsigten til floden og borgen.

Alexandra Gardens
Det er ikke så meget selve parken som det er beliggenheden der gør Alexandra Gardens unik. For parken har det som den berømte æggeblomme - omkranset af en imponerende kæde af betydningsfulde bygninger. Byens smukke rådhus, Nationalmuseet, den centrale politistation, rets- og regeringsbygninger, samt ikke mindst universitetets hovedbygning. Dette gør at parken er gemt lidt væk bag en 'boks', men det er denne der gør den værd at besøge.

Hovedelementet i selve parken er Welsh National War Memorial.
Et mindesmærke for ofrene i 1. Verdenskrig. En cirkel af hvide stensøjler med tre indgange - én for hver figur repræsenteret på pidestalen i midten; Soldaten, sømanden og piloten. På toppen troner en bevinget mand som et symbol på sejr. Parken huser desuden andre krigs-mindesmærker.

Alexandra Gardens er såmænd opkaldt efter Alexandra of Denmark. Ikke dén Alexandra, men datteren af Christian 9.

Parken er en del af området Cathays Park, også kaldet Cardiff Civic Centre, som ligeledes dækker over Gorsedd Gardens og Friary Gardens foran rådhuset.

Friary Gardens & Gorsedd Gardens
De nydeligt velholdte buske indhylder de farverige blomstrende bede i den lille have, Friary Gardens. Her har statuen af den 3. markis af Bute udsigt til sin forhenværende bolig, Cardiff Castle, samt Hilton hotellet og Greyfriars tårnet.

Fra Friary Gardens krydser du Boulevard de Nantes og plænen foran rådhuset, hvor OL-ringene stod under de olympiske lege i London. Dermed kommer du til Gorsedd Gardens foran Nationalmuseet - parken der om vinteren bliver en del af Cardiffs Winter Wonderland med udendørs skøjtebane.

Disse to små parker er som nævnt ovenfor en del af den overordnede Cathays Park og begge værd at lægge vejen forbi i sommermånederne.

Waterloo Gardens
Waterloo Gardens er hverken stor eller specielt kendt. Men på en solrig forårsdag hvor træerne blomstre, findes der ikke noget mere idyllisk og romantisk. De grusbelagte stiger bugter sig mellem de friske grønne plæner og velplejede blomsterbede.

Den lille park ligger i det pæne Pen-y-lan kvarter, mellem den trekant der dannes ved Waterloo Road og vejen Waterloo Gardens. Og når du har nydt forårssolen på en bænk, kan du passende smutte ind hos Waterloo Gardens Teahouse og nyde en kop kvalitets te med de lokale.

Tag bus nummer 30, 44/45 eller 49/50 fra centrum, og hop af ved stoppestedet 'Stacey Road'.

Parc Argae Caerdydd
Den bedste udsigt ind mod Cardiff Bay får man fra denne promenade-park, som er anlagt langs bredden af den enorme dæmning ud mod Bristol Channel. Mere et rekreativt område end en egentlig park, men det perfekte sted at smide sig i græsset og hvile benene efter en lang gåtur.

Specielt imponerende er udsigten fra platformen halvvejs mod slusesystemet. Udformet som stævnen på et enormt skib med kurs mod Cardiff - så her kan du give den som Leo og Kate i bedste Titanic-stil.

På den første del af strækningen finder man skaterparken Cardiff Barrage Skate Plaza, udendørs træningsredskaber samt en legeplads for de mindste.

Cardiff Bay Wetlands Reserve
I skyggen af det ikoniske luksushotel, St. Davids Hotel, og som kontrast til den gennemrenoverede havnefront, ligger naturreservatet Cardiff Bay Wetlands Reserve. Et bevis på at i Cardiff er der plads til alle. Ikke mindst de hundredevis af fugle, der ved slusens opførsel mistede et vigtigt område at søge føde i, når tidevandet ikke længere blotlagde bugten i det rene mudder.

Dette var også en af miljøforkæmpernes vigtigste argumenter imod slusen dengang, og for at råde bod på dét udviklede man Wetlands-reservatet. Et 8 hektar stort vådområde hvor der kan findes føde og yngles. Både i frø- og fugleperspktiv.

Blot få minutters gang fra turistattraktionerne ved Cardiff Bay, kan du finde ro langs stien ned gennem reservatet, hvor enhver med ornitologiske interesser vil få en lille fjer på. For enden fører en gangbro ud i en aflukket del af bugten, og giver udsigt til de mange dyre både ved Cardiff Yacht Club.

Find reservatet for enden af Havannah Street, ved parkeringspladsen bag St. Davids Hotel.