Værd at vide

Cardiff er hovedstaden i Wales. Landet er en del af Storbritannien (United Kingdom) sammen med England, Skotland og Nordirland. Wales er øknomomisk og politisk afhængig af England, men er repræsenteret med sit eget parti i parlamentet, og landet har sin egen nationalforsamling.

Byen ligger på den walisiske sydkyst, i det sydvestlige Storbritannien. En to timers togrejse fra London. Med godt 354.300 indbyggere (2014) er byen befolkningsmæssigt ca. dobbelt så stor som Odense. Cardiff kunne i 2015 fejre 110 år med officiel by-status, samt 60 års jubilæum som hovedstad.

Cardiff Bay / oplevcardiff.dk
Cardiff er en havneby og havde tidligere en af verdens travleste kulhavne, med udskibning af kul fra de walisiske miner. I dag er Cardiff en moderne hovedstad og universitetsby. Byen er i den grad knudepunkt for landets politik, kultur, transport, forretningsliv, events - og ikke mindst turisme.

I 2010 besøgte 18,3 millioner turister Cardiff, og byen blev i 2011 rangeret som nr. 6 på National Geographics liste over alternative destinationer værd at besøge som turist.

Sproget
I Cardiff taler alle engelsk, selvom skilte og andet er tosprogede. Modersmålet er dog Walisisk. Et keltisik sprog som blot tales af ca. 25% af befolkningen, og primært i den vestlige og nordlige del af landet. Walisisk (cymraeg) siges at være det ældste sprog i Europa, og er også kendt som 'the language of heaven' (himlens sprog). Cardiff bliver til Caerdydd på walisisk, mens Wales bliver til Cymru.

Valuta
Som i resten af UK benyttes britiske pund. Se den aktuelle kurs HER!

Prisniveau
Man får generelt lidt mere for pengene i Cardiff, sammenlignet med danske forhold. Både på caféen, på pubben og i supermarkedet. Offentlig transport svinger lidt. En bybusbillet i Cardiff koster stort set det samme som i en dansk by, mens taxapriserne er lavere. Det er iøvrigt god skik at give omkring 10% i drikkepenge på en restaurant.

Vejret
Waterloo Gardens / oplevcardiff.dk
Det britiske klima er kendt for at være vådt. Cardiff har dog et af de mildeste klimaer i Storbritannien, og får mindre regn end i resten af Wales. Dette skyldes byens placering på sydkysten.

Mens efteråret og vinteren har mange dage med regn, er foråret godt og sommeren lun og solrig. Sommermånederne fra juni til august har en gennemsnitstemperatur på 15 grader, mens de gode dage ligger på 19-22 grader. Sommeren 2014 bød dog på mange dage med højere temperaturer.

Vinteren er forholdvis mild i sammenligning med Danmark. Temperaturen kommer sjældent under frysepunktet, og derfor er det heller ikke normalt med sne, selvom det kan forekomme. Det anbefales at tage til Cardiff om foråret hvor træerne blomstrer i de mange skønne parker, eller i løbet af sommermånederne hvor chancen for sol er på sit højeste.

Transport i byen
(For transport til og fra byen, se KOM sektionen)
Cardiff er en hovedstad uden hverken metro, sporvogne eller s-toge. Til gengæld er bussystemet veludviklet og effektivt, med mange ruter og en ganske høj frekvens af afgange. Det gør det nemt at komme rundt både i centrum og ud til forstæderne.

BUS
Millennium Stadium / oplevcardiff.dk
Cardiff Bus udbyder både de centrale og regionale ruter, samt The Baycar, som udelukkende kører mellem centrum og Cardiff Bay. En enkeltbillet til Cardiff Bus koster £1,80 (2017). En 'Day-to-go' eller en 'Week-to-go' billet gør det billigere, hvis man vil benytte busserne en hel dag eller i en uge. De fleste ruter kører til omkring midnat, og derefter har taxaerne monopol.

De fleste busser kan fanges ved stoppestederne langs Westgate Street i centrum, bag hovedbiblioteket i Canal Street, eller bag John Lewis ved Bute Terrace.

Husk at have lige penge når du tager bussen, da de ikke kan give tilbage. Og så er det god skik i Cardiff at man lige hilser på chaufføren med et 'thanks' eller 'cheers' når man stiger ud.

Westgate Street / oplevcardiff.dk
TAXA
Det er aldrig svært at finde en af de klassiske sort/hvide taxaer i centrum af Cardiff, og priserne er noget lavere end i Danmark. F.eks. ligger en tur fra centrum til én af forstæderne på omkring £8 (godt 80 kr.).

Så er man nogle stykker der rejser sammen kan det nogle gange næsten ikke betale sig at vente på bussen. Husk kontanter da ikke alle taxaer tager imod kort.

TOG
Vil man længere udenfor byen med tog, er udgangspunktet Cardiff Central Station eller Queen Street Station. Fra disse kan man tage vest på mod Swansea og længere ud mod kysten. Øst på mod Newport og videre til Bristol i England. Eller nord på mod Caerphilly, Brecon Beacons området osv.

CYKEL
Cykler er ikke så almindeligt brugt som i Danmark - men det er muligt at leje cykler hos f.eks. Cardiff Pedal Power eller Cardiff Cycle Tours. Både til brug rundt i byen, eller hvis man vil følge den populære og naturskønne Taff Trail. Denne rute løber langs floden Taff, hele vejen fra Cardiff Bay og nordpå til Brecon.

BIL
Har man mod på at kaste sig ud i venstrekørsel for at tage rundt i Wales, er der også mulighed for at leje en bil i Cardiff - både ved lufthavnen og i centrum.

The Hayes / oplevcardiff.dk
Turistinformation
Der findes to officielle turistinformationscentre i Cardiff. Det ene ligger i centrum i forbindelse med det gratis bymuseum, The Cardiff Story. Det andet i forbindelse med Millenium Centre ved Cardiff Bay. (Her kan du også se en gartis film om havnefrontens udvikling).

Begge steder får du kyndige råd og vejledning omkring attraktioner og events i og udenfor byen. Og begge steder finder du en velassorteret souvenirbutik:

Cardiff Tourist Information Centre
Adressse: The Old Library, The Hayes, Cardiff.
Åbningstider: Mandag - Lørdag 9.30 - 17.30, Søndag 10-16.
Telefon: +44(0)29 2087 3573
E-mail: visitor@cardiff.gov.uk

Cardiff Bay Visitor Centre
Adressse: Wales Millenium Centre, Cardiff Bay 
Åbningstider: Mandag - Søndag 10-18 (ved shows 10-19.30)
Telefon: +44(0)29 2087 7927
E-mail: visitorcentrecardiffbay@cardiff.gov.uk

Officiel turist information online (Engelsk)
Visit Cardiff
Visit Wales
Cardiff Bay Official
Visit Cardiff Bay

Alarmcentralen
I nødsituationer er nummeret til alarmcentralen (ambulance eller politi): 999

Posthuse
De to mest centralt belliggende posthuse finder du på følgende adresser:
- 45 Queens Arcade (I Queens Arcade shoppingcentret i centrum)
- 110 Bute Street (Ved Cardiff Bay)

Wifi
De bedste steder at finde trådløs netforbindelse i centrum, er på mange af pubberne hvor der kan kobles op til diverse gratis udbydere (f.eks. The Cloud) ved en simpel registrering.
I løbet af 2015 vil byrådet iøvrigt lancere wifi hotspots i hele centrum, i offentlige bygninger samt i busserne.

Danske repræsentationer i Cardiff
Det danske konsulat i Cardiff
Ifølge udenrigsministeriet er det danske konsulat i Cardiff midlertidigt lukket.
Ved genåbning vil du kunne finde adressen her.

Dem kender du fra Wales..
Måske har du ikke den store viden om Wales, men du kender højst sandsynligt flere berømte walisere. For eksempel er både Batman, Hannibal Lecter og Zorros kone fra Wales! Fra filmens verden kender du nemlig sandsynligvis Christian Bale, Sir Anthony Hopkins og Catherine Zeta-Jones - alle født i det sydlige Wales. Derudover er du nok stødt på Rhys Ifans, bedst kendt fra film-hittet Notting Hill, Harry Potter og Spiderman. Ifans er fra Pembrokeshire ved den walisiske vestkyst.

Taler man kendte musikere og sangere med walisisk baggrund, er der íngen større end Sir Tom Jones, som er fra den lille by Pontypridd lidt nord for Cardiff. Hans klassiske hit 'Delilah' bliver iøvrigt lystigt sunget som en slags ekstra nationalsang ved de walisiske rugbylandskampe. Derudover kan nævnes sangerinden Duffy, rockbandet Manic Street Preachers, samt manden bag julehittet 'Merry Christmas Everyone' - Shakin Stevens.

På sportsfronten er det begrænset med velklingende navne set med danske øjne. Dette skyldes at Wales primært gør sig bemærket i sportsgrene som rugby og cricket som ikke får meget opmærksomhed i Danmak. Dog må de fleste sportsinteresserede nikke genkendende til fodboldspilleren Ryan Giggs med den lange karriere hos Manchester United. Samt Gareth Bale der i 2013 blev den dyreste fodboldspiller nogensinde, da han skiftede til Real Madrid. Du har måske også hørt om den nu pensionerede bokser Joe Calzaghy, som i 2007 vandt over danske Mikkel Kessler, i en højt profileret titelkamp på Millenium Stadium i Cardiff.